SCURT ISTORIC
A fost odata… Nu. Nu e bine. Povestile contemporane ignora aceasta conventie temporala. Mai degraba „este”-prezentul verbului se dovedeste pregnant, direct, oferind certitudinea permanentei.
Asadar, este în centrul municipiului Focsani… Prozaismul locatiei risipeste parca farmecul strecurat discret de titlu. Dar nu de un popas pe taramul fanteziei e vorba, ci de o frantura de realitate citadina, „înclinat o scoala mare, frumoasa, de la soare te poti uita, însa la dansa ba”. Un ochi critic ar impune cateva retusuri stilistice, date fiind desuetudinea limbajului si tendinta laudativa. Cum sa scrii despre ceva ce îndragesti, fara a abuza de superlative? invaluindu-te in tesatura stravezie a observatiei acute, a neologismului raspicat, a notatiei obiective?
Hotarat lucru, povestea Scolii „Stefan cel Mare” nu poate urma canoanele narative. Ea se rasuceste zilnic pe fuiorul faptei, palpita cu forta unui organism tanar: mai putina amintire, mai mult viitor si orgoliu al unui final deschis.
Institutia care, arhitectonic, poarta insemnele modernitatii si-a deschis portile in septembrie 1980, ca „Scoala Numarul 9, cu program suplimentar de muzica si de arte plastice”. Inceputurile nu au fost dintre cele mai usoare. Daca spatiile destinate cursurilor obisnuite erau structurate corespunzator, cele pentru grupele de arte s-au amenajat abia in anul urmator, cand s-a adaugat constructiei initiale inca un corp de cladire (cu sali pentru teorie si instrument, sala de sport, ateliere).
O contributie deosebita in conturarea personalitatii care a impus scoala in spatiul invatamantului vrancean de elita a avut-o primul director, Alice Dulcu, om si pedagog desavarsit, spirijinul I.S.J., in special al d-lui profesor Ilie Geanta, inspector general adjunct. In 1990, clasele de arta s-au constituit intr-o unitate de sine statatoare – Scoala de Muzica, mai tarziu Liceul de Arta.
In perioada 1990-1996, aici au functionat, adiacent, si clase pentru invatamantul complementar. Scoala noastra a capatat un plus de distinctie o data cu denumirea „Stefan cel Mare”. Impozanta patronului spiritual coincide in mod fericit cu hotararea si spiritul combativ dovedite in timp de absolventi.
In prezent, in spatiul descris isi desfasoara activitatea aproximativ 1200 de elevi ai Scolii „Stefan cel Mare” si la etajele II si III – corpul B functioneaza cabinete ale Liceului de Arta. Constructia corespunde exigentelor actuale (arhitectura, spatiu, functionalitate). Scoala dispune de 30 de sali de clasa, laboratoare pentru fizica, chimie, biologie, informatica (beneficiind de conectare la INTERNET), cabinet de muzica, biblioteca (adapostind 16000 de volume), ateliere pentru educatie tehnologica, sala de sport, cabinete de asistenta psihopedagogica si logopedie. (prof. Roxana Vornic)