‹ Înapoi

 

SPORT


"Energie înseamnă mișcare iar mișcarea înseamnă viață!"

"Titlul de campion mondial se pierde.
Ceea ce ramane pentru totdeauna este titlul de fost campion mondial."
(David Bronstein)

"Fotbalul este un joc in care joaca doua echipe si castiga nemtii.
(Gary Lineker - fost atacant in nationala Angliei - golgheter al C.M.1986)

"Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta.
Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine."
(Pierre de Coubertin)

"Fotbalul e ca televizorul: multi se uita, putini pricep!"
(Petre Deselnicu)

REZULTATE

Faza națională

Faza zonală

 

Obezitatea în rândurile populației de vârstă școlară - prof. Maricel Ungureanu

(articol publicat în Educație și cultură, vol. III)

Societatea modernă ne pune în fața unor situații de necontestat cu privire la creșterea și dezvoltarea fizică a copiilor de vârstă școlară. Fenomenul de obezitate a devenit tot mai frecvent și se află în continuă creștere în rândul elevilor. Astazi, obezitatea reprezintă o problemă medicală și socială, înregistrând creșteri cu peste 300 milioane de persoane anual la nivel mondial. Obezitatea nu este numai o problemă de estetică, ci în primul rând o tulburare de nutriție, ea influențând și starea psihică a persoanei în cauză.

Care sunt factorii care generează apariția obezitatății?

Mulți factori contribuie la apariția obezității care se instalează atunci când numărul de calorii obținute prin alimentație este mai mare decât energia consumată.

Factori de risc

  1. Supraalimentarea o putem caracteriza prin cresterea aportului alimentar peste nevoile individului. Putem aprecia că și socializarea este strâns legată de consumul de alimente. Mesele în familie, cu prietenii, în concedii, vacanțe sunt adesea concentrate pe consum alimentar. Stresul psihic, depresia sunt, de asemenea, factori ce duc la o ingestie exagerată de alimente.
  2. Sedentarismul este cea mai frecventă cauză a pariției obezității, fiind din ce în ce mai prezentă în viața omului modern. Cele mai multe cuceriri tehnologice cum ar fi calculatorul, telecomanda TV, liftul, automobilul au eliminat activitățile fizice din viața cotidiană.
  3. Antecedentele heredo-colaterale de obezitate cresc riscul unei persoane de a deveni supraponderal. Dacă unul dintre părinți este obez, riscul este de 3 ori mai mare de a deveni obez decât al unei persoane cu părinți normoponderali.
  4. Stilul de viață al familiei sau al cercului de prieteni joacă un rol important în apariția obezității. Alimentația bazată pe grăsimi animale sau pe gustări de tip fast-food, orele de masă neregulate sau sărirea peste mesele principale precum și lipsa activităților fizice sunt care vor forma un cerc vicios, care va conduce la o stimă de sine redusă.
  5. Problemele afective. Stările de stres psihic, anxietatea, depresia fac ca persoana să se sustraga de la rezolvarea problemelor prin refugierea în mâncare.
  6. Traumele psihice. Evenimente traumatizante în timpul copilăriei, decesul unui părinte în perioada adolescenței sau probleme de cuplu (violența domestică) pot avea un efect important în etiopatogeneza obezității.
  7. Consumul de alcool. Berea sau cocktailurile pot duce la apariția obezității de tip androgen.
  8. Consumul de medicamente, antidepresivele, medicația glucocorticoidă sau afecțiuni ale tiroidei

 

 

 

 

 

 

 

‹ Înapoi