‹ Înapoi

 

SCURT ISTORIC

A fost odata... Nu. Nu e bine. Povestile contemporane ignora aceasta conventie temporala. Mai degraba "este"-prezentul verbului se dovedeste pregnant, direct, oferind certitudinea permanentei.
Asadar, este în centrul municipiului Focsani... Prozaismul locatiei risipeste parca farmecul strecurat discret de titlu. Dar nu de un popas pe tarâmul fanteziei e vorba, ci de o frântura de realitate citadina, "înclinat o scoala mare, frumoasa, de la soare te poti uita, însa la dânsa ba". Un ochi critic ar impune câteva retusuri stilistice, date fiind desuetudinea limbajului si tendinta laudativa. Cum sa scrii despre ceva ce îndragesti, fara a abuza de superlative? Învaluindu-te în tesatura stravezie a observatiei acute, a neologismului raspicat, a notatiei obiective?
Hotarât lucru, povestea scolii "Stefan cel Mare" nu poate urma canoanele narative. Ea se rasuceste zilnic pe fuiorul faptei, palpita cu forta unui organism tânar: mai putina amintire, mai mult viitor si orgoliu al unui final deschis.
Institutia care, arhitectonic, poarta însemnele modernitatii si-a deschis portile în septembrie 1980, ca "Scoala Numarul 9, cu program suplimentar de muzica si de arte plastice". Începuturile nu au fost dintre cele mai usoare. Daca spatiile destinate cursurilor obisnuite erau structurate corespunzator, cele pentru grupele de arte s-au amenajat abia în anul urmator, când s-a adaugat constructiei initiale înca un corp de cladire (cu sali pentru teorie si instrument, sala de sport, ateliere).
O contributie deosebita în conturarea personalitatii care a impus scoala în spatiul învatamântului vrâncean de elita a avut-o primul director, Alice Dulcu, om si pedagog desavârsit, spirijinul I.S.J., în special al d-lui profesor Ilie Geanta, inspector general adjunct. În 1990, clasele de arta s-au constituit într-o unitate de sine statatoare - Scoala de Muzica, mai tîrziu Liceul de Arta.
În perioada 1990-1996, aici au functionat, adiacent, si clase pentru învatamântul complementar. Scoala noastra a capatat un plus de distinctie o data cu denumirea "Stefan cel Mare". Impozanta patronului spiritual coincide în mod fericit cu hotarârea si spiritul combativ dovedite în timp de absolventi.
În prezent, în spatiul descris îsi desfasoara activitatea aproximativ 2000 de elevi ai Scolii "Stefan cel Mare", ai Liceului de Arta (etajele II si III - corpul B) si ai Grupului Scolar de Transporturi Auto. Constructia corespunde exigentelor actuale (arhitectura, spatiu, functionalitate). Scoala dispune de 30 de sali de clasa, laboratoare pentru fizica, chimie, biologie, informatica (beneficiind de conectare la INTERNET), cabinet de muzica, biblioteca (adapostind 16000 de volume), ateliere pentru educatie tehnologica, sala de sport, cabinete de asistenta psihopedagogica si logopedie.
(prof. Roxana Vornic)

‹ Înapoi