Câte bordeie, atâtea obicee...

În perioada 29 octombrie - 1 noiembrie, "Școala "Ștefan cel Mare" din Focșani, a derulat o serie de activități dedicate sărbătorii cunoscute drept Halloween sau Toussaint.

Catedra de limbi străine a inițiat proiectul "Câte bordeie, atâtea obicee...", concretiyat în expoyiții de obiecte și desene tematice, panouri informative în limbile engleză și franceză, totul culminând cu un carnaval în cadrul căruia au fost premiate cele mai frumoase costume, cele mai reusite desene și cele mai interesante sculpturi... în bostan.

Demersul a fost încurajat de dorința copiilor de a asimila constructiv o tradiție străină. Astfel, ei au aflat că sărbătoarea are origine celtică, numele său provenind din expresia "All Hallows' Even", asociată celebrării tuturor sfinților în creștinismul occidental catolic și protestant. Pe de altă parte s+a insistat pe ideea că și românii au legende și obiceiuri interesante, care ar putea rivaliza oricând cu cele ale Halloween-ului. Tolba plină de povești despre strigoi, pricolici, moroi, vârcolaci sau cu "rețete" de alungare a spiritelor rele (de pildă, folosirea virtutilor usturoiului) dovedește că depinde numai de noi să ne păstrăm identitatea în contextul promovării multiculturalității.

Concluzia a fost că este benefic să cunoaștem obiceiurile din alte colțuri ale lumii, însă nu putem lăsa să se aștearnă uitarea peste ale noastre!

Inventivitatea, entuziasmul și nevoia de corectă informare a elevilor au fost îndrumate de catre profesorii: Petruța-Amalia Bălan, Adriana Văsii, Mihaela Cândescu, Adrian Grigoriu, Viorica Ceaușu, Paula Sîrbu, Roxana Vlăsceanu, sub îndrumarea consilierului educativ - prof. Cerasela Stănescu

Cu toții sperăm că a fost un Happy & Joyeux Halloween!

prof. Cerasela Stănescu