‹ Înapoi

"Apa curată pentru o lume sănătoasă! - Epurarea apelor uzate" - vizită educativă la Statia de epurare a apelor uzate CUP Focsani

Elevii clasei a V-a C de la Scoala Gimnazială "Stefan cel Mare" Focsani, împreună cu doamna dirigintă Rodica Dragomir, au participat, de Ziua Mondială a Apei, pe 22 martie, la o lec'ie foarte interesantă.

Părăsind spatiul obisnuit al clasei, acestia s-au deplasat la Statia de epurare a apelor uzate din cadrul Companiei de Utilităti Publice S. A. - Focsani, unde au avut o experientă de neuitat, pe care vor să o împărtăsească si altor doritori de inedit. Directorul tehnic al Companiei, ing. Dan Iorgulescu, a prezentat elevilor tehnologia de epurare biologică cu nămol activ, folosită cu succes în cadrul statiei. Parcurgând traseul apei uzate, de la intrarea până la iesirea din statie, elevii au putut vedea instalatiile moderne folosite si calitatea apei epurate din iazul biologic în care trăiesc pesti. Vizitatorilor li s-au oferit momente remarcabile:

Acestea descriu o realitate pe care copiii o intuiseră si reprezentaseră prin proiectele lor (referate si machete), premergătoare vizitei propriu-zise.

Elevii au aflat că, prin epurarea apelor uzate, rezultă: apă curată, fără substante toxice dizolvate, sănătoasă pentru mediul acvatic, nămol cu fosfor biologic, folosit ca îngrăsământ pentru agricultură si biogaz din care se produce energie electrică. De asemenea, au înteles cât de pretioasă este "apa noastră cea de toate zilele", câtă muncă se află îndărătul calitătilor ei si că trebuie să se implice în buna ei gestionare. Mai mult, au cunoscut profesii ale domeniului hidrotehnic, lărgindu-si orizontul optiunilor legate de viitoarea carieră.

A fost nu doar o activitate civică si ecologică, ci si o adevărată lectie de viată!

Cateva imagini din timpul activitatii.‹ Înapoi